Operation Faust

Na Operation Market-Garden is een groot deel van het zuiden van Nederland bevrijd. Het gebied boven de grote rivieren is echter nog steeds in handen van de Duitse bezetter. Terwijl Zeeland en het oosten van Nederland tot aan Groningen en Friesland worden bevrijd, zucht het westen van Nederland onder de Duitse bezetting. Rantsoenen worden steeds kariger. In de grote steden heerst honger, hoewel gaarkeukens de honger proberen te lenigen met een waterige soep. Naar schatting sterven die hongerwinter 22.000 tot 25.000 mensen, waarvan een groot deel door honger.

 

Eind april 1945 onderhandelen de geallieerden met de Duitsers om de hongersnood in het westen te lenigen. Op 30 april sluiten ze het Akkoord van Achterveld: Britse en Amerikaanse bommenwerpers mogen boven het westen voedsel droppen. Dit gebeurt onder de naam Manna en Chowhound. Een minder bekende oplossing is het voedseltransport over de weg, onder de naam Faust. 

 

 

483th RASC Compagnie bij het 10 CAID depot op de ENKA (Nederlands Instituut Militaire Historie)
483th RASC Compagnie bij het 10 CAID depot op de ENKA (Nederlands Instituut Militaire Historie)

Op 2 mei vanaf 7:30 worden de eerste ladingen voedsel vanuit depots in Nijmegen met Canadese en vanuit Ede met Britse vrachtwagens naar de Nude gebracht, het 'niemandsland' tussen Wageningen en Rhenen. Daar laden burgers vanuit o.a. Utrecht de geallieerde vrachtwagens uit en weer in de door de geallieerde gedoneerde vrachtwagens om het voedsel naar Utrecht te transporteren. Hier worden het voedsel opgeslagen voor verdere distributie in o.a. de groenteveiling aan de Croeselaan en de brood- en meelfabriek de Korenschoof.

Filmbeelden Operation Faust